Opavská 8, Šternberk 785 01, Olomoucký kraj
17.03.2024
Autor: AdminJ

Nová odpočívadla na Šternbersku: Střední odborná škola lesnická a strojírenská Šternberk přináší dobrodružství a turistiku do vašeho léta!

Okolí Šternberka krášlí mnoho turistických tras. V rámci projektu MAS Šternberska s názvem Rozvoj turistiky na Šternbersku přibyla k cyklocoolnám a naučným stezkám pro turisty a cyklisty i odpočívadla na Dalově a Těšíkovské kyselce.

Naše škola, Střední odborná škola lesnická a strojírenská Šternberk, byla městem oslovena, aby tato odpočívadla zrealizovala. Učni lesnického oboru spolu s mistry odborného výcviku připravili návrhy na vzhled a materiálové řešení odpočívadel s možností odstavení kol, která následně škola vyrobila a rozmístila do místních částí.

Jak spolupráce školy a města probíhala, jsme se zeptali zástupce ředitele pro odborný výcvik Mgr. Pavla Tichého: „S žádostí o realizaci odpočívadel nás oslovila MAS Šternbersko na doporučení města Šternberk. V minulosti jsme totiž vyrobili odpočívadla a lavičky umístěné v Dalově a kolem rybníků v Dolním Žlebě. Úkolu se úspěšně zhostili žáci prvního ročníku oboru lesní mechanizátor pod vedením pana Pavla Kláska, učitele odborného výcviku. Podobné projekty zpracováváme také pro soukromníky a pevně doufám, že s městem Šternberk a MAS Šternbersko budeme spolupracovat i nadále.“

Můžeme s nadějí předpokládat, že nová turistická odpočívadla budou brzy živě využita. Naši žáci a studenti rozhodně vyrazí prohlédnout si práci svých spolužáků osobně během třídních výletů.

Vybudování odpočívadel bylo finančně podpořeno Olomouckým krajem a náklady na jeho realizaci včetně terénních úprav a instalace dosáhly 40.500 Kč.

Vyzýváme tedy všechny sportovní nadšence k prozkoumání šternberského okolí plného zelených lesů a osvěžujících jezírek: projeďte se na kole, vyšlápněte pěšky, zaplavte si, a následně spočiňte v cíli na dřevěných zastřešených odpočívadlech Střední odborné školy lesnické a strojírenské Šternberk.